Obiady

Zdrowe i domowe obiady :) Jak zawsze szybkie i z ogólnie dostępnych składników, w miarę możliwości produkty sezonowe :)

Smacznego !!!
--------------------------------------------------------------
Udko kurczaka z brokułem

I jak zawsze, u nas na obiad porcja mięsa + warzywa. Tym razem udko z kurczaka, według wcześniejszego przepisu (tylko tym razem bez przecieru pomidorowego), ugotowany brokuł w osolonej wodzie i wszystko polane tłuszczem z mięsa ... PYCHA :)

Lubię kolor zielony na talerzu i dlatego zawsze coś jest w tym kolorze :)

Smacznego :)

 

--------------------------------------------------------------
WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ (porcja na 1 osobę)

- 200 g wątróbki
- 1/2 cebuli (ja dałam czerwoną)
- masło klarowane do smażenia

- sól
- pieprz

- 2 szkl kapusty kiszonek
- łyżka oliwy z oliwek
- pietruszka

Cebulę smażymy na maśle, dodajemy wątróbkę, chwilę podsmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażymy.

Podajemy z kapustą kiszoną, która skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy pietruszką.

SMACZNEGO :)




--------------------------------------------------------------
MAKARON RYŻOWY Z MIĘSEM

Ugotowany makaron ryżowy (ilość według uznania)z mięsem z udka kurczaka. Wszystkie składniki są legalne i nie trzeba jeść na mieście, ani kupować gotowych dań garmażeryjnych.

Mięso z uda kurczaka (na 3 osoby):

- 4 sztuki uda z kurczaka

- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku

- sól 
- pieprz
- curry
- majeranek

- 1 szkl woda
- 200 ml przecieru pomidorowego

- natka pietruszki (świeża lub suszona)

Przygotowanie mięsa:
Cebulę i czosnek podsmażam na maśle, dodaję mięso i smażę. Kiedy mięso trochę się usmaży, przyprawiam solą, pieprzem, curry i majerankiem i dalej trochę smażę. Później dolewam ok 1 szkl wody i duszę pod przykryciem. Kiedy mięso już jest miękkie i kruche, dolewam przecieru pomidorowego i dalej duszę pod przykryciem, aż udka będą całkowicie gotowe. I to wszystko :)

Makaron po ugotowaniu mieszam z kawałkami mięsa, polewam sosem z mięsa i dodaję pietruszkę :)

SMACZNEGO !!!




--------------------------------------------------------------
ZUPA KREM Z CUKINII

Składniki (na ok 3-4 porcje):

- 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu: olej kokosowy, masło zwykłe)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
- cukinia ze skórą (2 duże)
- woda

Przyprawy:
- sól morska (lub himalajska lub kłodawska)
- pieprz
- zioła prowansalskie
- kurkuma
- ostra papryka

Przyprawy według uznania. Ja dodaję ok. 1 łyżeczki każdej przyprawy, oprócz papryki ostrej, której dodaję na tą porcję ok 1/4 łyżeczki.

Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek, lekko smażymy. Dalej dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy, aż cukinia puści sok. Dodajemy wodę ok. 1/2 litra i gotujemy, aż cukinia będzie bardzo miękka i będzie się nawet rozpadać. Doprawiamy w/w przyprawami, w takiej kolejności, jak napisałam i jeszcze trochę gotujemy, aby składniki i przyprawy się połączą (ok. 5-8 minut).
Garnek odstawiamy z zupą do wystygnięcia i później blendujemy (nie bledujemy nigdy potrawy gorącej, ponieważ noże blendera się tępią).

Voila, zupa gotowa :) Smacznego :)

PS1. Zupa powstała w ramach wyzwania Gotujemy NIEFOTOGENICZNE potrawy :) Zupa jest pyszna :)

PS2. Zupa jest również fajną opcją na kolację :) Jest bardzo syta.



------------------------------------------------------

ZUPA KREM Z KALAFIORA

Składniki - 2-3 porcje:

- 500 gram kalafiora (świeży lub mrożony)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tłuszcz - ja miałam olej kokosowy, ale może być smalec, masło klarowane, ...
- woda - ok. 500 ml

Przyprawy:
- sól
- pieprz
- kurkuma
- ostra papryka
- imbir

Opcjonalnie:
- wiórki kokosowe
- sezam

Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy kalafior i nadal chwilę smażymy, aż się lekko zarumieni. Dodajemy wodę i gotujemy do miękkości kalafiora - może się rozpadać. Przyprawiamy w/w przyprawami w takiej kolejności, jak napisałam i jeszcze gotujemy do połączenia się składników i przypraw - ok. 7 minut.
Odstawiamy, czekamy, aż zupa przestygnie, blendujemy i gotowe :)

Porcję zupy można posypać wiórkami i sezamem.
Zupa jest bardzo syta, rozgrzewająca i idealna na zimowe kolacje.

SMACZNEGO :)


------------------------------------------------------



9 komentarzy:

  1. Nieważne czy fotogeniczna, ważne, że pyszna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna :) i zdrowa, ponieważ ze sprawdzonych składników :)

      Usuń
  2. Kiedyś, gdy zrobiłam kluski kładzione z jabłkami i cynamonem, kolega spytał, czy spadło mi to na podłogę ;) Wiec też mam doświadczenie w niefotogenicznych obiadach. Jak tylko moja cukinia urośnie to pichcę z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozbawiłaś mnie tym komentarzem :) i pocieszyłaś, że nie jestem sama w kulinarnym, niefotogenicznym boju :)

      Usuń
  3. No tak pyszna, zdrowa, syta, a że wygląda jakby ktoś już ja wcześniej jadł - nieważne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że jemy oczami :), ale czasami warto spróbować i zaryzykować :)

      Usuń
  4. Czasami ciężko sprawić, by obiad był fotogeniczny, prawda, ale dla mnie najważniejszy jest smak, a ta zupa musi smakować naprawdę fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest naprawdę pyszna :) Zapraszam do spróbowania :) i podzielenia się, czy smakowało :)

      Usuń
  5. Aż zachciało mi się wątróbki - to smak mojego dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń