Śniadania Małego Kłoska

Bezglutenowe śniadania małych i dużych Mistrzów

--------------------------------------------------------------
Jajecznica z porem i warzywami

Tak proste, że aż trudne? :)



  


--------------------------------------------------------------
Wiosenne śniadanie ... zielony - żółty - biały



--------------------------------------------------------------
Omlet z anchois



--------------------------------------------------------------
Wafle ryżowe z makrelą i warzywami



--------------------------------------------------------------
Najszybsze śniadanie :) Omlet z pomidorami i pietruszką

- omlet z dwóch jajek (+ sól, pieprz)
- 1 pomidor
- suszona pietruszka

i GOTOWE :)


  

--------------------------------------------------------------
Żytnie placuszki - ok 9 sztuk

- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy w oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szkl mleka roślinnego (dodałam ryżowe)
- 6-8 łyżek mąki, aż ciasto będzie gęste, jak śmietana - ja dodałam żytnią

Wszystkie składniki blendujemy i smażymy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym :) PYCHA :)

Trzeba pilnować, ponieważ szybko się przypalają.

Smacznego ...


 

--------------------------------------------------------------
KOKOSOWA KASZA JAGLANA Z OWOCAMI

Składniki (na jedną porcję):

- 5 łyżek kaszy jaglanej (po ugotowaniu)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka orzechów (ja dodałam nerkowce)
- 1/2 szkl owoców (ja dodałam maliny, ale mogą być borówki, jagody, jeżyny, ...)

Orzechy rozdrobnić. Ugotowaną ciepłą kaszę połączyć z pozostałymi składnikami i gotowe :)

Smacznego !!!



----------------------------------------------------------- 

ZAPIEKANE AVOCADO 

Wyciągamy z avocado pestkę i uzupełniamy dwie części po jednym, surowym jajku. Zapiekamy to w piecu ok 40 min, 100 stopni i dodajemy do upieczonego avocado ulubione warzywa, trochę pietruszki (suszonej lub świeżej) i mamy smaczne, zdrowe, pożywne śniadanie :)

Może być z białą kawą i pianką, ale bez mleka ;)

 


---------------------------------------------------------




3 komentarze:

  1. Bardzo lubimy kaszę jaglaną - robimy często w wersji z ciepłymi owocami. Z reguły są to jagody lub maliny (świeże lub mrożone- to już w zależności od pory roku), je zagotowujemy , słodzimy miodem (może być syrop klonowy), robi się z nich przyjemny sos :) Poźniej tym sosem polewamy kaszę jaglaną- pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. żytnia mąką w opisie bezglutenowych śniadań?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stronę odwiedzają również osoby, które mogą jeść zboża, dlatego jest przykład, że można - bezglutenowcy wiedzą, że muszą dodać inną mąkę :)

      Usuń