Wyzwanie Małego Kłoska

Codziennie, przez co najmniej 30 dni będziemy jeść nowy składnik oraz próbować nowych przepisów, jak zawsze w naszym przypadku, szybkich, łatwych i z ogólnie dostępnych składników :) Zaczynamy i zapraszamy do dzielenia się Waszymi pomysłami :)

Niedziele wyłączmy z wyzwania :) Program będzie od poniedziałku do soboty, i tak przez co najmniej 30 dni :)
---------------------------------------------------------
Dzień 1 - 21/09/2016
składnik - gruszka, czyli mini sałatka owocowa gruszka + jabłko + cynamon






przepis - domowa granola



-----------------------------------------------------------
Dzień 2 - 22/09/2016
składnik - płatki owsiane


przepis - koktajl czekoladowy z płatkami owsianymi

Składniki:(na jedną porcję)
- 3 łyżki płatków owsianych 
- 4 daktyle
- 1 szkl mleka (ja dodałam ryżowe)
- 1 łyżka kakao
- 1/2 avocado
- 1 banan

Płatki owsiane i daktyle moczymy w mleku kilka godzin (najlepiej całą noc), dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.

Jeśli będzie za gęste, dodajemy mleka według uznania.

Smacznego !!!



--------------------------------------------------------
Dzień 3 - 23/09/2016
składnik - kaktus



  
przepis - śniadaniowa sałatka z kaktusem

Składniki: (na jedną porcję)
- kaktus
- 4 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych

Komosę gotujemy w wodzie z solą, aż będzie miękka, obieramy kaktusa i mieszamy z ciepłą komosą. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy i posypujemy wiórkami i GOTOWE :)


 ---------------------------------------------------------
Dzień 4 - 24/09/2016
składnik - szpinak


przepis - koktajl z mrożonym bananem

Składniki: (na jedną porcję)
- garść szpinaku
- 1 szkl mleka (ja dałam ryżowe)
- trochę pietruszki świeżej lub suszonej
- 1/2 ogórka świeżego
- 1/2 obranej ze skórki cytryny
- 1 mrożony banan

Wszystko zblendować i najlepiej wypić od razu po przygotowaniu :)

Smacznego !!!


-------------------------------------------------------
Dzień 5 - 26/09/2016
składnik - zielona fasolka szparagowa


przepis - fasolka z komosą ryżową



inny: omlet z fasolką



---------------------------------------------------------
Dzień 6 - 27/09/2016
składnik - dynia


 przepis - zupa krem z dyni

Składniki:
- dynia (ja miałam ok. 1,5 kg)
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 cebula
- woda (ok. 1 litr)

Przyprawy: (ilość według uznania, trzeba doprawiać i próbować)
- sól
- pieprz
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- imbir

(wszystkie przyprawy miałam mielone)

Wszystkie składniki RAZEM gotujemy do miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku według uznania. Blendujemy po wystygnięciu(jak zupa będzie ciepła, to noże się tępią) i jemy :) Gotowe !!!

   

-------------------------------------------------------
Dzień 7 - 28/09/2016
składnik - burak


przepis - masło orzechowe 

Składniki:
- nerkowce
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- migdały
- wiórki kokosowe

Wszystkie składniki w ilości według uznania, mogą być różne proporcje. Mielimy w młynku do kawy lub blenderze z nożami do mielenia orzechów i gotowe :)
Przechowujemy w lodówce :)

  


------------------------------------------------------
Dzień 8 - 29/09/2016
składnik - brokuł


przepis - domowy, czekoladowy budyń

Składniki:
-

--------------------------------------------------------
Dzień 9 - 30/09/2016
składnik - kasza gryczana, biała, niepalona


przepis - domowy, gryczany chleb - TYLKO 3 składniki

Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej, białej niepalonej
- woda
- sól himalajska (ok 1 płaska łyżka)

Kaszę zalewamy wodą i moczymy ok 1,5h. Następnie odlewamy wodę i znowu zalewamy czystą wodą na ok 8h. Później znowu wymieniamy wodę i czekamy kolejne 8h. Za każdym razem wody powinno być tyle, aby przykryć całą kaszę. Odsączyć wodę i zmielić kaszę dodając soli. Ciasto przełożyć do foremki (ja mam silikonową keksówkę). Piec ok 60 -70 minut, 175 stopni, do suchego patyczka.
Ja po ok. 40-45 minutach sprawdzam jak mocno jest chleb upieczony, ponieważ każdy piec piecze inaczej i jeśli chleb piecze się dalej, to nastawiam czas na kolejne 10 minut i sprawdzam po tym czasie ciasto i powtarzam tą czynność, aż chleb się upiecze.

Chleb jest pyszny :) Smacznego !!!

  


-----------------------------------------------------
Dzień 10 - 01/10/2016
składnik - nasiona chia



przepis - placek jajeczne z nasionami chia i owocami (np. maliny)


                      

  

----------------------------------------------------
Dzień 11 - 19/10/2016
składnik - przecier pomidorowy (skład: pomidory, sól)



przepis - domowa zupa pomidorowa - bez Kucharka i innych dziwnych przypraw :)

Składniki:
- 1 litr wody
- kawałek mięsa, świeżego (ja miałam rosołowe, ale wiejskie)
- włoszczyzna (marchew, por, pietruszka korzeń i liście, seler), wszystko z targu, od rolnika

- sól (ja mam himalajską)
- pieprz

- przecier pomidorowy dobrej jakości (skład TYLKO pomidory i sól)
- ryż basmati - 1 paczka 50 g przed ugotowaniem

Dodaję i gotuję składniki po kolei, jak podaję wyżej, etapami i każdą część gotuję kilkanaście minut. Przyprawy, to tylko sól i pieprz. Soli dodaję ok. 1,5 płaskie dużej łyżki, a pieprzu ok. 3/4 płaskiej dużej łyżki, ale przyprawy to zawsze sprawa indywidualna, więc trzeba próbować i dodawać stopniowo, pamiętając, że przecier też już zawiera sól.
Gotujemy do miękkości wszystkich składników i gotowe :)
Mi gotowanie tej zupy zajmuje ok 40-45 minut całość.

Zupa jest świetna na teraźniejszy czas, bo jest szybka w przygotowaniu, jednogarnkowa (co ja uwielbiam :) ) i fajnie rozgrzewa w zimne dni, a przy okazji zdrowa i wiemy, co się w niej znajduje.

Smacznego !!!



----------------------------------------------------
Dzień 12 - 28/10/2016
składnik - gotowana pomarańcza



przepis - jest pysznie :)

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe (wersja *bez glutenu *bez cukru *bez nabiału)

- 2 średnie pomarańcze (ok. 500 gram)
- 6 jajek
- 1/2 szkl mąki kokosowej (może być ryżowa lub każda inna)
- słodzik - 150 gram (ja dałam ksylitol - może być miód, erytrol, ...)
- kakao - 2 łyżki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu

Pomarańcze gotujemy ze skórą ok 2h i studzimy (ja gotuję dzień wcześniej). Następnie je miksujemy ze skórą. Miksujemy całe jajka i dodajemy resztę składników, łączymy z pomarańczą. Przelewamy do foremki (ja mam silikonową keksówkę) i pieczmy ok 1h w 180 stopni z termoobiegiem.

Muffinki piekłam krócej ok. 40 min. Wyciągnęłam wcześniej, a ciasto piekło się dalej :)

SMACZNEGO !!!

   

   

   

  


---------------------------------------------------
Dzień 13 - 
składnik

przepis

    

7 komentarzy: