środa, 8 lutego 2017

Przyprawy, które używamy w kuchni ... i inne dodatki

W naszej kuchni jest wiele przypraw. Jedne używamy częściej, a nawet codziennie, inne bardzo rzadko lub tylko 1 raz do konkretnego przepisu.

Oto lista tych, które w naszej kuchni są zawsze. Niby żadna nowość, bo nie korzystamy ze skomplikowanych składników, ale często zapominamy, że szybko i smacznie możemy przyprawić nasze domowe potrawy i wcale nie potrzebujemy polować, ani przebiegać maratonów między sklepowymi półkami, a tym bardziej szukać "wynalazków", z których skorzystamy tylko raz, albo tak naprawdę wcale.

Oto nasz <must have> przyprawowy:

- sól - himalajska lub kłodawska
- pieprz - czarny mielony, ale na pewno również się fajnie sprawdzi biały lub kolorowy

- majeranek
- curry
- mielony czosnek
- pietruszka suszona
- domowa lub max naturalna mieszanka suszonych warzyw (tzw. Vegeta)
- papryka mielona słodka i ostra
- cynamon
- imbir

- papryka wędzona
- kardamon
- rozmaryn
- kminek

Kolejność nie jest przypadkowa, ponieważ im wyżej przyprawa na liście, tym częściej jest używana :)

Mamy też do dyspozycji:

- majonez
- cytryna/limonka
- oliwa z oliwek
- sezam
- orzechy/migdały/wiórki kokosowe/owoce suszone
- miód
- nasiona chia/siemię lniane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz