--------------------------------------------------------------
Jajecznica z porem i warzywami
Tak proste, że aż trudne? :)
Wiosenne śniadanie ... zielony - żółty - biały
Omlet z anchois
--------------------------------------------------------------
Wafle ryżowe z makrelą i warzywami
--------------------------------------------------------------
Najszybsze śniadanie :) Omlet z pomidorami i pietruszką
- omlet z dwóch jajek (+ sól, pieprz)
- 1 pomidor
- suszona pietruszka
i GOTOWE :)
--------------------------------------------------------------
Żytnie placuszki - ok 9 sztuk
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy w oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szkl mleka roślinnego (dodałam ryżowe)
- 6-8 łyżek mąki, aż ciasto będzie gęste, jak śmietana - ja dodałam żytnią
Wszystkie składniki blendujemy i smażymy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym :) PYCHA :)
Trzeba pilnować, ponieważ szybko się przypalają.
Smacznego ...
--------------------------------------------------------------
KOKOSOWA KASZA JAGLANA Z OWOCAMI
Składniki (na jedną porcję):
- 5 łyżek kaszy jaglanej (po ugotowaniu)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka orzechów (ja dodałam nerkowce)
- 1/2 szkl owoców (ja dodałam maliny, ale mogą być borówki, jagody, jeżyny, ...)
Orzechy rozdrobnić. Ugotowaną ciepłą kaszę połączyć z pozostałymi składnikami i gotowe :)
Smacznego !!!
-----------------------------------------------------------
ZAPIEKANE AVOCADO
Wyciągamy z avocado pestkę i uzupełniamy dwie części po jednym, surowym jajku. Zapiekamy to w piecu ok 40 min, 100 stopni i dodajemy do upieczonego avocado ulubione warzywa, trochę pietruszki (suszonej lub świeżej) i mamy smaczne, zdrowe, pożywne śniadanie :)
Może być z białą kawą i pianką, ale bez mleka ;)
---------------------------------------------------------
Bardzo lubimy kaszę jaglaną - robimy często w wersji z ciepłymi owocami. Z reguły są to jagody lub maliny (świeże lub mrożone- to już w zależności od pory roku), je zagotowujemy , słodzimy miodem (może być syrop klonowy), robi się z nich przyjemny sos :) Poźniej tym sosem polewamy kaszę jaglaną- pycha :)
OdpowiedzUsuńżytnia mąką w opisie bezglutenowych śniadań?
OdpowiedzUsuńStronę odwiedzają również osoby, które mogą jeść zboża, dlatego jest przykład, że można - bezglutenowcy wiedzą, że muszą dodać inną mąkę :)
Usuń