Słodkości

Bezglutenowe i zdrowe słodkości dla całej rodziny :-)

Zrobione w domu :-) 



------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------------




 
------------------------------------------------------------

KULKI owsiano-kokosowe :) BARDZO słodkie i pyszne :)

- 1 szkl płatków owsianych górskich namoczonych 15 minut w gorącej wodzie i wystudzonych
- 10 szt daktyli bez pestek
- 10 szt orzechów laskowych
- 5 szt migdałów
- 10 szt orzechów włoskich
- 2 łyżki masła (może być olej kokosowy)
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szkl płatków kokosowych (mogą być wiórki kokosowe)
- 1/2 szkl rodzynek
- szczypta soli (ja użyłam himalajskiej)

Dodatkowo - wedgłu uznania:
- mak
- kakao
- wiórki kokosowe
- zmielone orzechy
- nasiona chia
- inne

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i wkładamy do lodówki na min. godzinę (ja trzymałam całą noc). Formujemy kulki, obtaczamy w dodatkach, jakie lubimy - kakao, mak, wiórki kokosowe, zmielone orzechy i jemy.

Najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, ponieważ masa staje się miękka, jeśli jest poza lodówką. Przygotowane kulki można przechowywać w lodówce. U nas przetrwały tylko 2 sztuki ;)

Smacznego :)


  


PS. Mimo usilnych starań, nasze kulki nie są tak idealne, jak na zdjęciach z książek kucharskich (masa się lepi), ale są pyszne :)

------------------------------------------------------------

KOKOSOWE Muffiny

- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 3 jajka
- kilka kropel olejku waniliowego
- trochę wody mineralnej (ok. 100 ml)

- 45 g mąki kokosowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Rozpuszczamy masło i studzimy. Miksujemy całe jajka, dodajemy masło i olejek waniliowy.
W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąka, ksylitol, soda i sól) oraz dodajemy do miski z mokrymi składnikami. Mieszamy i stopniowo dolewamy wody, po 2-3 łyżki, aż ciasto będzie wilgotne. Przekładamy do foremek na muffinki lub do formy silikonowej i pieczemy ok. 20-25 minut, 180 stopni - do momentu, aż góra muffinek będzie zarumieniona.

Można dodać owoce - maliny, borówki, jagody lub inne dodatki, np. czekoladowe kuleczki :)

Papierowe foremki również będą dobre.

(Inspiracja stąd)


    

------------------------------------------------------------

Domowa NUTELLA

- 10 szt migdałów
- 10 szt orzechów laskowych
- 10 szt orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki oleju kokosowego - stałego

Wszystko razem zblendować i SMACZNEGO :) 

Krem można stosować do placków i naleśników ... Przepis na placki niebawem :)


   

 

------------------------------------------------------------
 
Babeczki owsiano-bananowe

- 2 banany
- 1 łyżka miodu prawdziwego
- kilka kropel aromatu migdałowego

- 200 g płatków owsianych
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli (ja dałam himalajską)

Mieszamy suche składniki, blendujemy składniki mokre (banany, miód i olejek), łączymy wszystko razem. Ciasto przekładamy do foremek (ja miałam silikonowe na muffinki). Pieczemy ok 20 minut, 170 stopni. 

    

-------------------------------------------------------------

Ciasto MAKOWO-WIŚNIOWE

- 5 białek
- 1 szkl ksylitolu
- 1 szkl mąki bezglutenowej
- 1 szkl suchego maku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- wiśnie wydrylowane

Ubijamy białka z solą, a gdy piana będzie już gotowa stopniowo dosypujemy ksylitol. Później wsypujemy mąkę, mak i sodę oczyszczoną i całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki (ja mam sylikonową). Na wierzchu układamy wiśnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 30-40 min (zależy od piekarnika).

Smacznego :)

PS. Przepis na domową bezglutenową mąkę

   

 




-------------------------------------------------------------

Domowa MALINOWA czekolada *bez glutenu *bez cukru *bez nabiału

- 3 łyżki stałego oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki ciemnego kakako
- 2-3 łyżki świeżych/mrożonych malin

Wszystko mieszamy, tak żeby maliny były w małych kawałeczkach, przekładamy do pudełka wyłożonego papierem do pieczenia (żeby później było łatwiej wyciągnąć) i wkładamy do lodówki na min. 30 min. ( a najlepiej całą noc) i GOTOWE :)

Smacznego !!!


              

 


-------------------------------------------------------------


BROWNIE *bez glutenu *bez nabiału *bez cukru

- 3 banany
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 200 g mąki ryżowej (można również dodać mąkę pełnoziarnistą, gryczaną, albo ta)
- 100 g cukru kokosowego (może być ksylitol/miód)
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cynamonu
- 100 ml mleka roślinnego (ja dodałam migdałowe, ale może być ryżowe)
- 1 jajko (jeśli nie dodamy jajka będzie wersja wegańska)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Banany rozgniatamy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, masę przekładamy do keksówki (ja mam silikonową) i pieczemy 45 min 180 stopni.

SMACZNEGO :-)
              

------------------------------------------------------------

Domowy marcepan

- 100 gram migdałów
- 2 łyżki ksylitolu
- kilka kropel olejku migdałowego

Migdały moczymy kilka godzin (ja moczyłam całą noc) i obieramy ze skórki. Dodajemy 2 łyżki ksylitolu i kilka kropel olejku. Blendujemy wszystkie składniki i marcepan gotowy.
Marcepan przygotowałam do ciasta, którego przepis niebawem na blogu.

Marcepan trzymam w lodówce. Smakuje naprawdę dobrze, jak marcepan ze sklepu, a tylko 3 składniki :)

Polecam :)



-------------------------------------------------------------

Domowa czekolada :)(ilość na ok tabliczkę czekolady)

- 4 łyżki oleju kokosowego w formie stałej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- (opcjonalnie) 2 łyżki wiórków kokosowych i będzie czekolada kokosowa

Wszystko razem mieszamy. Wykładamy do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia (wtedy jest łatwiej wyciągnąć) i wkładamy do lodówki na min. 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Wychodzi ok tabliczka czekolady :)

SMACZNEGO :)

PS. Można również gotową masą napełnić foremkę silikonową do lodu i będą pralinki w kształcie, w jakim macie foremkę lub wylać masę na foremkę od bombonierki i też będą pralinki.



-------------------------------------------------------------

Tort na 7 urodziny Kłoska - PYCHA :-)

Ciasto CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE

--------------------------------------------------------------------

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Polecam coś zrobić i się podzielić efektami oraz smakami :)

      Usuń
  2. Mniam :D podziwiam za inwencję twórczą, stworzyć brownie bez nabiału, bez cukru i bez głutenu to nie lada wyczyn :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie to ciasto jest najlepsze, jakie zrobiliśmy :) Jednak ostatecznie zmieniłam cukier kokosowy na ksylitol (czyli zdrowszą wersję słodzika :) ) Mamy jeszcze trochę inny przepis na ciasto czekoladowe, z którego zrobiłam urodzinowy tort, ale już smakuje inaczej :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Zachęcam do próbowania :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Staramy się szukać ciekawych propozycji, żeby bezboleśnie zastępować słodycze ze sklepu :)

      Usuń
  5. Muszę przygotować, bo ostatnio staram się zastępować cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto szukać i próbować. Jest wiele fajnych, a jednocześnie zdrowszych zamienników: ksylitol, erytrol, cukier kokosowy, w niektórych przepisach można dodać jako słodzić banany lub daktyle. Możliwości jest wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne i przede wszystkim naturalne przepisy :) Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Irena ... dzieciom też smakuje :)

      Usuń
  8. Robiłam kilka razy te owsiane i zawsze wychodziły mi jak guma ;( nie da sie jeść ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może trochę masz racji, ale nam smakują :)

      Usuń
  9. Ale fajne inspiracje. Szczególnie ta domowej roboty nutella :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Polecam Nutellę, jest pyszna, mocno czekoladowa :) ilość składników warto dopasować do swojego smaku :)

      Usuń