Jemy tylko domowe ciasta, więc potrzebujemy bezglutenową mąkę. Nie kupujemy mąk bezglutenowych w sklepie, ponieważ zawierają często kukurydzę i inne zbędne dodatki.
A oto nasza domowa bezglutenowa i bez kukurydzy mąka, którą używamy do wszelkich wypieków z mąką (ciasta, naleśniki, placki, ...)
- 3 części mąki ryżowej
- 1 część mąki gryczanej
- 1 część mąki jaglanej
- 1 część mąki ziemniaczanej
Ja taką mąkę przygotowuję sobie w słoiku:
3 łyżki mąki ryżowej + 1 łyżka mąki gryczanej + 1 łyżka mąki jaglanej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej i tak długo, aż słoik jest wypełniony mąką. Na końcu mieszam i mam domową mieszankę mąk bezglutenowych :)
POLECAM :)
Ciekway pomysł, ja używam każdej z tych mąk osobno.
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić domową mieszankę :) Pasuje do wszystkich wypieków :)
UsuńCzy do pierogow tez mozna uzyc tej maki? Beda sie kleily?
OdpowiedzUsuńW najbliższy weekend sprawdzę, czy ta mieszanka nadaje się do pierogów :) i dam znać :)
Usuń