poniedziałek, 4 lipca 2016

Bezglutenowa domowa mąka

*bez glutenu *bez kukurydzy

Jemy tylko domowe ciasta, więc potrzebujemy bezglutenową mąkę. Nie kupujemy mąk bezglutenowych w sklepie, ponieważ zawierają często kukurydzę i inne zbędne dodatki.

A oto nasza domowa bezglutenowa i bez kukurydzy mąka, którą używamy do wszelkich wypieków z mąką (ciasta, naleśniki, placki, ...)

- 3 części mąki ryżowej
- 1 część mąki gryczanej
- 1 część mąki jaglanej
- 1 część mąki ziemniaczanej

Ja taką mąkę przygotowuję sobie w słoiku:

3 łyżki mąki ryżowej + 1 łyżka mąki gryczanej + 1 łyżka mąki jaglanej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej i tak długo, aż słoik jest wypełniony mąką. Na końcu mieszam i mam domową mieszankę mąk bezglutenowych :)

POLECAM :)




4 komentarze:

  1. Ciekway pomysł, ja używam każdej z tych mąk osobno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić domową mieszankę :) Pasuje do wszystkich wypieków :)

      Usuń
  2. Czy do pierogow tez mozna uzyc tej maki? Beda sie kleily?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W najbliższy weekend sprawdzę, czy ta mieszanka nadaje się do pierogów :) i dam znać :)

      Usuń