Smacznego !!!
--------------------------------------------------------------
Udko kurczaka z brokułem
I jak zawsze, u nas na obiad porcja mięsa + warzywa. Tym razem udko z kurczaka, według wcześniejszego przepisu (tylko tym razem bez przecieru pomidorowego), ugotowany brokuł w osolonej wodzie i wszystko polane tłuszczem z mięsa ... PYCHA :)
Lubię kolor zielony na talerzu i dlatego zawsze coś jest w tym kolorze :)
Smacznego :)
--------------------------------------------------------------
WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ (porcja na 1 osobę)
- 200 g wątróbki
- 1/2 cebuli (ja dałam czerwoną)
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
- 2 szkl kapusty kiszonek
- łyżka oliwy z oliwek
- pietruszka
Cebulę smażymy na maśle, dodajemy wątróbkę, chwilę podsmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażymy.
Podajemy z kapustą kiszoną, która skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO :)
--------------------------------------------------------------
MAKARON RYŻOWY Z MIĘSEM
Ugotowany makaron ryżowy (ilość według uznania)z mięsem z udka kurczaka. Wszystkie składniki są legalne i nie trzeba jeść na mieście, ani kupować gotowych dań garmażeryjnych.
Mięso z uda kurczaka (na 3 osoby):
- 4 sztuki uda z kurczaka
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- curry
- majeranek
- 1 szkl woda
- 200 ml przecieru pomidorowego
- natka pietruszki (świeża lub suszona)
Przygotowanie mięsa:
Cebulę i czosnek podsmażam na maśle, dodaję mięso i smażę. Kiedy mięso trochę się usmaży, przyprawiam solą, pieprzem, curry i majerankiem i dalej trochę smażę. Później dolewam ok 1 szkl wody i duszę pod przykryciem. Kiedy mięso już jest miękkie i kruche, dolewam przecieru pomidorowego i dalej duszę pod przykryciem, aż udka będą całkowicie gotowe. I to wszystko :)
Makaron po ugotowaniu mieszam z kawałkami mięsa, polewam sosem z mięsa i dodaję pietruszkę :)
SMACZNEGO !!!
--------------------------------------------------------------
ZUPA KREM Z CUKINII
Składniki (na ok 3-4 porcje):
- 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu: olej kokosowy, masło zwykłe)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
- cukinia ze skórą (2 duże)
- woda
Przyprawy:
- sól morska (lub himalajska lub kłodawska)
- pieprz
- zioła prowansalskie
- kurkuma
- ostra papryka
Przyprawy według uznania. Ja dodaję ok. 1 łyżeczki każdej przyprawy, oprócz papryki ostrej, której dodaję na tą porcję ok 1/4 łyżeczki.
Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek, lekko smażymy. Dalej dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy, aż cukinia puści sok. Dodajemy wodę ok. 1/2 litra i gotujemy, aż cukinia będzie bardzo miękka i będzie się nawet rozpadać. Doprawiamy w/w przyprawami, w takiej kolejności, jak napisałam i jeszcze trochę gotujemy, aby składniki i przyprawy się połączą (ok. 5-8 minut).
Garnek odstawiamy z zupą do wystygnięcia i później blendujemy (nie bledujemy nigdy potrawy gorącej, ponieważ noże blendera się tępią).
Voila, zupa gotowa :) Smacznego :)
PS1. Zupa powstała w ramach wyzwania Gotujemy NIEFOTOGENICZNE potrawy :) Zupa jest pyszna :)
PS2. Zupa jest również fajną opcją na kolację :) Jest bardzo syta.
------------------------------------------------------
ZUPA KREM Z KALAFIORA
Składniki - 2-3 porcje:
- 500 gram kalafiora (świeży lub mrożony)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tłuszcz - ja miałam olej kokosowy, ale może być smalec, masło klarowane, ...
- woda - ok. 500 ml
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- kurkuma
- ostra papryka
- imbir
Opcjonalnie:
- wiórki kokosowe
- sezam
Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy kalafior i nadal chwilę smażymy, aż się lekko zarumieni. Dodajemy wodę i gotujemy do miękkości kalafiora - może się rozpadać. Przyprawiamy w/w przyprawami w takiej kolejności, jak napisałam i jeszcze gotujemy do połączenia się składników i przypraw - ok. 7 minut.
Odstawiamy, czekamy, aż zupa przestygnie, blendujemy i gotowe :)
Porcję zupy można posypać wiórkami i sezamem.
Zupa jest bardzo syta, rozgrzewająca i idealna na zimowe kolacje.
SMACZNEGO :)
Nieważne czy fotogeniczna, ważne, że pyszna i zdrowa!
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) i zdrowa, ponieważ ze sprawdzonych składników :)
UsuńKiedyś, gdy zrobiłam kluski kładzione z jabłkami i cynamonem, kolega spytał, czy spadło mi to na podłogę ;) Wiec też mam doświadczenie w niefotogenicznych obiadach. Jak tylko moja cukinia urośnie to pichcę z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńRozbawiłaś mnie tym komentarzem :) i pocieszyłaś, że nie jestem sama w kulinarnym, niefotogenicznym boju :)
UsuńNo tak pyszna, zdrowa, syta, a że wygląda jakby ktoś już ja wcześniej jadł - nieważne ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że jemy oczami :), ale czasami warto spróbować i zaryzykować :)
UsuńCzasami ciężko sprawić, by obiad był fotogeniczny, prawda, ale dla mnie najważniejszy jest smak, a ta zupa musi smakować naprawdę fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZupa jest naprawdę pyszna :) Zapraszam do spróbowania :) i podzielenia się, czy smakowało :)
UsuńAż zachciało mi się wątróbki - to smak mojego dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuń