niedziela, 23 kwietnia 2017

Domowa GRANOLA

Domowa GRANOLA jest świetną alternatywą na sklepowe słodycze. Prosta i szybka w przygotowaniu :)

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2,5 szkl płatków owsianych
- 4 łyżki słonecznika
- 3 łyżki sezamu

Dodatki:
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- 5 łyżek żurawiny
- gorzka czekolada - cała tabliczka (Dobre gorzkie czekolady)
- wiórki kokosowe
- ... inne

Blendujemy banany na gładką masę. Dodajemy płatki owsiane, słonecznik i sezam oraz wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego pieca do 160 stopni na ok 40 min, co 10 minut mieszając. Płatki powinny być chrupiące. Ja trzymam ok 40-50 minut.

Orzechy oraz czekoladę łamiemy i rozdrabniamy na kawałki.
Blaszkę wyciągamy z pieca. Studzimy i dodajemy dodatki.
Mieszamy i GOTOWE :)

GRANOLĘ przechowujemy w szklanym słoiku.

PS. U nas jest zjadana szybko ;)

SMACZNEGO :)










6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie wolę takie domowe słodycze, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smakowicie:), a co można dodać zamiast gorzkiej czekolady? Mój syn uczulony na kakao.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wtedy bez czekolady. Smaczna jest również bez. Dodaj inne rzeczy, na które nie jest synek uczulony: owoce suszone, inne orzechy np. włoskie, wiórki kokosowe ... Ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest pyszna i łatwa w przygotowaniu :) Smacznego :)

      Usuń