Składniki:
- 3 banany - najlepiej dojrzałe
- 100 ml mleka (ja dałam ryżowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju koksowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mąki (ja daję tej)
Pierwsze mokre składniki łączymy razem. Ja blenduję, aż nie będzie grudek. Dodaję składniki suche, mieszam lub blenduję na gładką masę.
Ciasto przelewam do foremki (jak zwykle moja ulubiona silikonowa keksówka) i do pieca - 170 stopni na ok. 50 minut z termoobiegiem (pieczenie trzeba pilnować indywidualnie, w zależności do piekarnika). I gotowe :)
Można piec krócej, to wyjdzie brownie.
Łatwo, szybko, zdrowo ... i jak zawsze smacznie :)
Ciekawy przepis, wypróbuję :) Danusia
OdpowiedzUsuń